Przepis
Ratatuj (ratatouille)
Ratatuj, czyli francuskie ratatouille, to pyszne wegetariańskie danie. Najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa są świeże, aromatyczne i pełne smaku.
Ratatuj to rodzaj bęzmięsnego lecza. Sławę przyniosła mu bajka animowana o przygodach sympatycznego szczurka, który został kucharzem :)
Składniki:
1 duży bakłażan
2 średnie cukinie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 pomidory
świeża bazylia, oregano i tymianek lub mieszanka suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
Przygotowanie:
W przygotowaniu ratatuj ważna jest kolejność dodawanych składników. Chodzi o to, by najtwardsze zdążyły zmięknąć, a delikatniejsze się nie rozpadły.
Pracę zaczynamy od "wyciągnięcia" goryczki z bakłażana. Kroimy go w cienkie plasterki i solimy. Po 15 minutach odsączamy powstały płyn ręcznikiem papierowym.
Następnie przygotowujemy "bazę" naszego ratauja. Papryki (bez gniazd nasiennych), cebulę i pomidory kroimy w dużą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej paprykę. Kiedy zmięknie dodajemy do niej cebulę i posiekany czosnek. Po chwili dorzucamy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem, po czym mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut.
W tym czasie na patelni podsmażamy cukiniowe krążki. Kiedy zmiękną wrzucamy je do garnka. Na koniec podsmażamy przygotowane wcześniej kawałki bakłażana, dorzucamy je do pozostałych składników, wszystko razem delikatnie mieszamy i gotujemy dalej pod przykryciem na małym gazie przez kolejne 20 minut.
Gotowe!
Ratatuj serwujemy udekorowane świeżymi ziołami i zagryzamy francuską bagietką :)
Bon appetit!