Tortilla w wersji fit.

meandkatie1
Fit
21.10.2016 17:23
Tortilla w wersji fit.

Przygotujmy potrzebne warzywa: 200g ogórków; 100g papryki (żółtej lub czerwonej); 200g obgotowanej cukinii; pomidor; czerwona cebula Wszystkie powyższe składniki kroimy w cienkie słupki lub plasterki. 200g jogurtu naturalnego, 15g oliwy z oliwek, kilka kropel cytryny mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i trzema gałązkami drobno posiekanego koperku. Dolewamy 25g wybranego oleju, najlepiej jeśli będzie to taki z pierwszego tłoczenia i nie poddawany rafinacji oraz 120g gorącej wody. 200g takiej mąki mieszamy w misce z połową łyżeczki soli, i ćwiartką łyżeczki proszku do pieczenia. Jeżeli zależy nam na mięsnej przekąsce, przygotujmy wcześniej ugalowane lub ugotowane na parze kawałki z piersi indyka. Przygotowanie fit tortilli nie jest trudne, a składniki można modyfikować wg własnych potrzeb i tego co mamy pod ręką. Aby placki pozostały miękkie, nie wyschły i nie łamały się podczas zwijania, należy każdy okryć wilgotną ściereczką zaraz po usmażeniu. W tym celu warto je najpierw zamarynować lub oprószyć ulubionymi przyprawami, takimi jak słodka papryka, curry, kurkuma, pieprz, sól. Dzielimy ją na 6-8 mniejszych i pozostawiamy na godzinę przykrywając je suchą i czystą ściereczką. Tak przygotowane można dodatkowo zgrillować w opiekaczu lub spakować do pracy czy szkoły jako zdrowy i pożywny lunchbox. Wkład tortilli może być tez podyktowany tym jakie składniki akurat mamy w kuchni. Zapewni podobne doznania smakowe, ale też dostarczy organizmowi wartościowych składników odżywczych z jednoczesnym ograniczeniem kalorii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.glodnapolka.pl/tortilla-w-wersji-fit-zdrowa-strona-mocy/