Przepis
Sos:
1 cebula
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 paski selera naciowego lub 2 łyżeczki suszonego selera
puszka pomidorów lub 3 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
garść świeżego oregano, sól pieprz do smaku, pół łyżeczki cukru
oliwa do smażenia
1. Paprykę włożyć na ogień do momentu „spalenia skórki”. Włożyć je do miski, przykryć folią i zostawić na 15 minut.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, marchew, czosnek i seler pokrojone w kostkę.
3. Z papryki zdjąć skórkę i usunąć nasiona, pokroić i dorzucić na patelnie.
4. Dodać pomidorki z puszki lub pokrojone w kostkę pomidory.
5. Przyprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać cukier. Wymieszać i gotować przez 5 minut.
6. Oregano porwać i wrzucić do sosu.Całość zblendować na gładki sos. Wrzucić ponownie na patelnie i gotować przez kolejne 5 minut. Sos nie powinien mieć nadmiaru wody, jeśli ją ma to należy zredukować sos.
Warzywa:
2 cukinie (można dać jedną żółtą,a drugą zieloną)
1 bakłażan
1 pomidor
1. Wszystko dokładnie umyć. Warzywa pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry.
2. Sos wlać do formy na tarte, wygładzić. Wszystkie warzywa układać naprzemiennie z tym, że plastry cukinii ułożyć po kilka sztuk. Warzywa polać delikatnie oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem.
3. Całość piec pod folią przez 30 – 45 minut w 180 stopniach. Następnie zdjąć folię i piec 190 stopniach przez następne 30 minut tak by wszystkie warzywa się „pomarszczyły"