Składniki
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka ( u mnie taka szpiczasta)
sos pomidorowy gotowy lub 4 sztuki pomidorów
2 ząbki czosnku
1 cebula
kulki mozzarelli
olej kokosowy do podsmażenia cebuli
sól
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Przepis
Bakłażana i cukinię pokroiłam w cienkie plasterki, posoliłam i odstawiłam na jakieś 30 minut. W tym czasie pokroiłam również paprykę, pokroiłam i podsmażyłam cebulkę, do której dodałam czosnek przepuszczony przez praskę ( jeśli robimy wersje ze świeżymi pomidorami, to pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i miksujemy na krem ), następnie dodajemy sos pomidorowy lub wcześniej przygotowane pomidory, chwilkę dusimy. Taki sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i na nim układamy w koło plasterek bakłażana, cukinii i papryki i tak dalej. Całość ja posypała suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową wkładamy do piekarnika i zapiekamy jakieś 25 minut, następnie zdejmujemy folię i na wierzch wrzucamy pokrojone kulki mozzarelli. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze z 10 minut. U mnie ratatuj podane z ryżem.