Składniki
- 3 czerwone cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży bakłażan
- 2 średnie cukinie
- 4 średnie pomidory
- zioła prowansalskie : tymianek, rozmaryn, cząber, szałwia, oregano, bazylia i majeranek
- sól, pieprz
- olej roślinny
Przepis
- cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę, a następnie wrzucamy do rondla na rozgrzany olej roślinny i smażymy aż się zeszkli
- pozostałe warzywa bez obierania kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli kolejno bakłażan z papryką, a następnie smażymy co jakiś czas mieszając
- kolejno dodajemy cukinię i dusimy kilka minut na średnim ogniu
- pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobniejszą kostkę - jeśli chcemy mniej płynną konsystencję to usuwamy z nich gniazda nasienne
- całość dusimy pod przykryciem około 20-25 min., aż warzywa zmiękną, ale jednocześnie pozostaną na tyle twarde, by stawiały opór podczas gryzienia
- w międzyczasie duszenia dodajemy drobno pokrojone zioła lub dodajemy je w postacie suszonej z torebek w proporcjach według własnego gustu - najprościej gotową mieszankę ziół prowansalskich
- czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na około 10 minut przed zakończeniem duszenia
- całość solimy do smaku i ewentualnie dodajemy zmielonego pieprzu