Sernik cytrynowy z makiem

Krzysztof
Ciasta
04.02.2014 8:34
Sernik cytrynowy z makiem

Przepis

Składniki:

Masa serowo-makowa:

150 g maku

750 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy

250 g sera ricotta

1/2 szkl. cukru

4 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Krem cytrynowy:

3 cytryny

75 g masła

1/2 szkl. cukru

4 żółtka

3 łyżeczki żelatyny

Opis przygotowania:

Masa serowo-makowa:

Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm posmaruj masłem i posyp ziarnami maku.

Twaróg sernikowy i ser ricotta miksuj na gładką masę z cukrem.

Dodawaj pojedynczo jajka, ubijając dokładnie całość po dodaniu każdego z nich.

Wlej skondensowane mleko i dodaj ekstrakt z wanilii, po czym miksuj jeszcze chwilę.

Wsyp mak i wymieszaj dokładnie z masą serową.

Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 40 minut lub do momentu, aż ciasto się zetnie.

Upieczony sernik pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Krem cytrynowy:

Wyciśnij sok z cytryn.

W misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą podgrzej cukier, masło i sok z cytryny, mieszając, aż cukier i masło się rozpuści.

Dodaj żółtka jajek i ubijaj mikserem. A następnie żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.

Wszystko wymieszaj, podgrzewając do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć.

Gotowy krem pozostaw do ostygnięcia, a następnie rozprowadź go na cieście.

Całość posyp pozostałymi ziarenkami maku.