Przepis
Składniki:
Masa serowo-makowa:
150 g maku
750 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
250 g sera ricotta
1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Krem cytrynowy:
3 cytryny
75 g masła
1/2 szkl. cukru
4 żółtka
3 łyżeczki żelatyny
Opis przygotowania:
Masa serowo-makowa:
Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm posmaruj masłem i posyp ziarnami maku.
Twaróg sernikowy i ser ricotta miksuj na gładką masę z cukrem.
Dodawaj pojedynczo jajka, ubijając dokładnie całość po dodaniu każdego z nich.
Wlej skondensowane mleko i dodaj ekstrakt z wanilii, po czym miksuj jeszcze chwilę.
Wsyp mak i wymieszaj dokładnie z masą serową.
Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 40 minut lub do momentu, aż ciasto się zetnie.
Upieczony sernik pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krem cytrynowy:
Wyciśnij sok z cytryn.
W misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą podgrzej cukier, masło i sok z cytryny, mieszając, aż cukier i masło się rozpuści.
Dodaj żółtka jajek i ubijaj mikserem. A następnie żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.
Wszystko wymieszaj, podgrzewając do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć.
Gotowy krem pozostaw do ostygnięcia, a następnie rozprowadź go na cieście.
Całość posyp pozostałymi ziarenkami maku.