Przepis
Składniki:
80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki)
2 średnie cebule czerwone
200g pieczarek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
3 ziemniaki
puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
szczypta cukru
liść laurowy
ziele angielskie
papryka ostra mielona
papryka słodka mielona
majeranek
bulion warzywny
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką i wstawić do lodówki na ok 1h. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim kolejno mięso a następnie cebulę i posiekany czosnek. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną roztartego w dłoniach majeranku. Zupa powinna być pikantna :-) Ponieważ jest bardzo gęsta, nie zaciągam jej już mąką.