Gulaszowa ala stronogow

Ewelina
Zupy
14.11.2014 10:29
Gulaszowa ala stronogow

Przepis

Składniki:

80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki)

2 średnie cebule czerwone

200g pieczarek

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 ząbki czosnku

2 marchewki

1 łodyga selera naciowego

3 ziemniaki

puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym

olej rzepakowy do smażenia

sól

pieprz

szczypta cukru

liść laurowy

ziele angielskie

papryka ostra mielona

papryka słodka mielona

majeranek

bulion warzywny

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką i wstawić do lodówki na ok 1h. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim kolejno mięso a następnie cebulę i posiekany czosnek. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną roztartego w dłoniach majeranku. Zupa powinna być pikantna :-) Ponieważ jest bardzo gęsta, nie zaciągam jej już mąką.