CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM

Krzysztof
Przekąski
05.05.2014 6:57
CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM

Przepis

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie mrożonego szpinaku

5 - 7 ząbków czosnku

1 mały kubek śmietany 18%

125 g sera z niebieską pleśnią

oliwa z oliwek

sól, pieprz

należy przesmażyć na oliwie wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać do niego szpinak (może być zamrożony) i dusić na wolnym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy śmietanę i pokruszony ser pleśniowy. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i zestawiamy z ognia. Formę do pieczenia natłuszczamy. Dno i brzegi wykładamy ciastem (2/3 ciasta zużyłam na dno i brzegi, a 1/3 na wycinankę). Na ciasto wykładamy masę szpinakową. Na wierzchu układamy wycinankę z ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C (termoobieg) na około 15-20 minut. Ciasto z wierzchu powinno się ładnie przyrumienić. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Źródło: http://calkiemsmacznezycie.blogspot.com/2014/01/ciasto-francuskie-ze-szpinakiem.html