Przepis
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonego szpinaku
5 - 7 ząbków czosnku
1 mały kubek śmietany 18%
125 g sera z niebieską pleśnią
oliwa z oliwek
sól, pieprz
należy przesmażyć na oliwie wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać do niego szpinak (może być zamrożony) i dusić na wolnym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy śmietanę i pokruszony ser pleśniowy. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i zestawiamy z ognia. Formę do pieczenia natłuszczamy. Dno i brzegi wykładamy ciastem (2/3 ciasta zużyłam na dno i brzegi, a 1/3 na wycinankę). Na ciasto wykładamy masę szpinakową. Na wierzchu układamy wycinankę z ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C (termoobieg) na około 15-20 minut. Ciasto z wierzchu powinno się ładnie przyrumienić. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
Źródło: http://calkiemsmacznezycie.blogspot.com/2014/01/ciasto-francuskie-ze-szpinakiem.html