Sernik cytrynowy

Krzysztof
Ciasta
08.09.2014 7:26
Sernik cytrynowy

Przepis

Sernik cytrynowy

Składniki na formę 26cm:

Na spód herbatnikowy:

150g herbatników maślanych

80g stopionego masła

Na masę serową:

800g zmielonego twarogu

3 jajka

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 400g)

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

skórka otarta z 2 cytryn

sok wyciśnięty z 1 cytryny

Na krem cytrynowy:

150g lemon curd (przepis tutaj)

150g mascarpone

Wykonanie:

Spód: ciasteczka miksujemy blenderem lub wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem, mieszamy ze stopionym masłem (masa będzie mieć konsystencję mokrego piasku). Masą wykładamy spód tortownicy, dokładnie dociskamy palcami. Formę wkładamy do lodówki.

Masa serowa: piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą.

Wszystkie składniki masy powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy jak najkrócej - tylko do połączenia składników. Masę wypewamy na spó herbatnikowy i wstawiamy do nagrzanego i naparowanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu schładzamy kilka godzin w lodówce.

Krem cytrynowy: mascarpone mieszamy z lemon curd, masę wykładamy na schłodzony sernik.

Boki sernika można lekko posmarować kremem i obsypać pokruszonymi herbatnikami.

SMACZNEGO!