Składniki
Spód
- 150 g herbatników
- 100 g migdałów (dałam blanszowane)
- otarta skórka z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka (ja mam wypróbowany od President)
- 30 g żelatyny namoczonej w 60 ml wody
- 200 g śmietany 30% - ja miałam 36%
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 4 żółtka
- sok z 2 cytryn i otarta skórka z 1 cytryny
- 200 g śmietany 30% - ja miałam 36% ubitej
- kajmak (użyłam Helio)
- skórka cytryny (użyłam Helio)
Przepis
Ciasteczka wrzucamy do zmiksowania, można blenderem ja zmiksowałam w moim Thermomix (czas 15sek, obr.6). Dodajemy pokrojone w kostkę migdały, otartą skórkę z 1 cytryny i masło, ponownie miksujemy, aby wszystko się wymieszało (Thermomix czas 15 sek, obr.4). Masę przekładamy na tortownicę (u mnie średnica 26 cm) i mocno dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z funkcją termoobieg lub 190-200 stopni grzanie góra-dół na 10-12 minut.
Do garnka wlewamy wodę (musi być taki duży i szeroki, aby można było do niego wstawić miskę), doprowadzamy do zagotowania, żelatynę moczymy w 60 ml wody. Na garnku umieszczamy miskę i wkładamy do niej 200 g śmietanki, cukier, cukier waniliowy i żółtka, ubijamy cały czas, aż powstanie taki sos a masa będzie ciepła. Wtedy dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny oraz twaróg, mieszamy wszystko aż się składaniki dobrze połączą, ja mieszam trzepaczką. Odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy 200 g ubitej śmietany i mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód herbatnikowy i chowamy do lodówki na 3 godziny, ja wstawiłam na całą noc.
Następnie po wierzchu rozprowadzamy 3-4 łyżki masy kajmakowej i posypujemy skórką cytrynową kandyzowaną.