Sernik cytrynowy

Krzysztof
Ciasta
22.10.2013 6:49
Sernik cytrynowy

Przepis

Składniki - spód:

opakowanie ciasteczek digestive - 225 g (mogą być też inne podobne)

110 g rozpuszczonego masła

2 łyżeczki brązowego cukru

Składniki - masa serowa:

1 kg serka trzykrotnie mielonego

200 g śmietany 36%

4 jajka

250 g cukru pudru

4 łyżki mąki kukurydzianej

1 cukier waniliowy

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka (kopiasta) skórki otartej z cytryny

kilka kropli esencji cytrynowej

ew. szczypta szafranu lub kurkumy (mogą być też np. 2-3 krople barwnika spożywczego żółtego)

Do przybrania:

listki melisy

plasterki cytryny

Ciasteczka rozdrabniamy i wszystkie składniki spodu dokładnie łączymy. Tortownicę średnicy ok. 24 cm zapinamy na folii aluminiowej i folię zawijamy na zewnątrz do góry! Nie obcinamy dookoła tortownicy. Jest to bardzo ważne, bo w trakcie pieczenia tłuszcz wycieka nam z tortownicy. Wylepiamy ciasteczkową masą spód i boki. Wstawiamy tortownicę do lodówki (brzegi stężeją) na ok. 1/2 - 1 godzinę.

Wszystkie składniki masy serowej dokładnie miksujemy. Wylewamy masę do tortownicy

Pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 170 st. C. Sernik pieczemy przykryty folią aluminiową.

Gdy sernik jest już upieczony to wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. . Po ok. 30 min. możemy wyjąć serniczek. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki.

Smacznego!