Przepis
Składniki - spód:
opakowanie ciasteczek digestive - 225 g (mogą być też inne podobne)
110 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki brązowego cukru
Składniki - masa serowa:
1 kg serka trzykrotnie mielonego
200 g śmietany 36%
4 jajka
250 g cukru pudru
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka (kopiasta) skórki otartej z cytryny
kilka kropli esencji cytrynowej
ew. szczypta szafranu lub kurkumy (mogą być też np. 2-3 krople barwnika spożywczego żółtego)
Do przybrania:
listki melisy
plasterki cytryny
Ciasteczka rozdrabniamy i wszystkie składniki spodu dokładnie łączymy. Tortownicę średnicy ok. 24 cm zapinamy na folii aluminiowej i folię zawijamy na zewnątrz do góry! Nie obcinamy dookoła tortownicy. Jest to bardzo ważne, bo w trakcie pieczenia tłuszcz wycieka nam z tortownicy. Wylepiamy ciasteczkową masą spód i boki. Wstawiamy tortownicę do lodówki (brzegi stężeją) na ok. 1/2 - 1 godzinę.
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie miksujemy. Wylewamy masę do tortownicy
Pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 170 st. C. Sernik pieczemy przykryty folią aluminiową.
Gdy sernik jest już upieczony to wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. . Po ok. 30 min. możemy wyjąć serniczek. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki.
Smacznego!