Sernik cytrynowy

Joanna
Ciasta
03.05.2015 8:45
Sernik cytrynowy

Składniki

1 kg sera (ja użyłam już zmielonego),

4 jaja,

2 szklanki cukru,

1 cytryna,

1 budyń waniliowy lub śmietankowy,

1 łyżka kaszy manny,

1 kostka masła (250g),

Ciasteczkowy spód:

250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych),

100g masła,

Polewa:

sok z połowy cytryny,

1/2 tabliczki białej czekolady,

10 ml śmietanki 30%,

Przepis

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem (ok. 5 minut), po tym czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę.

Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek: dodajemy roztopione masło i mieszamy - będą przypominać mokry piasek. Wykładamy spód tortownicy papierem, wysypujemy zmielone ciasteczka i równo rozprowadzamy dociskając do formy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut. Boków tortownicy nie smarujemy ani nie wykładamy papierem do pieczenia.

Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy zetrzeć skórkę z cytryny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną