Cytrynowy sernik z makiem

Ewelina
Przepisy
15.09.2013 9:11
Cytrynowy sernik z makiem

Przepis

W naszej wersji bez ciasta na spodzie.

Składniki na masę serowo - makową:

700 g sera białego

300 g jogurtu greckiego

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki mąki pszennej

90 g suchego maku

Przygotować tortownicę o średnicy 24-26 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz, boki posmarować masłem.

Ser zmielić trzykrotnie lub wymieszać za pomocą blendera z mlekiem skondensowanym tak aby powstała gładka masa bez grudek. Całość przełożyć do miski, dodać jogurt grecki, mleko skondensowane jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy, cukier, ekstrakt z wanilii i wszystko wymieszać przy użyciu miksera do połączenia. Następnie kolejno wbijać jaja miksując krótko by nie napowietrzyć zbytnio masy. Dodać mąkę i mak, wymieszać do połączenia się składników.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Masę serowo makową przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec 40-50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Sernik wyciągnąć dopiero po wystygnięciu. Sernik podczas pieczenia powinien wyrosnąć, jednak po wystygnięciu znowu opadnie.

Gdy sernik jest w piekarniku przygotować krem pomarańczowy.

Składniki na krem cytrynowy:

4 dużych żółtek

skórka otarta z 1 cytryny

sok cytrynowy wyciśnięty z 1 cytryny

sok z 1/2 pomarańczy

1/3 szklanki cukru brązowego

szczypta soli

90g masła

W garnku o grubym dnie umieścić żółtka, sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier, mieszać do połączenia za pomocą trzepaczki. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając do momentu aż masa zacznie gęstniej i oblepiać łyżkę. Trwa to około 8-10 minut. Gdy będzie gotowa zdjąć z ognia.

Odstawić garnek na bok, dodać sól oraz po łyżce masła, mieszając do rozpuszczenia, następnie dodać kolejną łyżkę masła. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, tak by się przykleiła na całej powierzchni kremu, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Wstawić do lodówki na czas stygnięcia sernika.

Zimny sernik posmarować kremem i można od razu podawać :)