- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- http://aniastarmach.pl/przepis/risotto-z-dynia-i-kurczakiem/
- 200 gryżu arborio
- 300 gpiersi z kurczaka
- 400 gupieczonej dyni hokkaido
- 50 mlbiałego wina
- 1 lbulionu warzywnego
- 1mała cebula
- 2łyżki masła
- 2łyżki tartego parmezanu
- świeże liście szałwii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przepis
- http://aniastarmach.pl/przepis/risotto-z-dynia-i-kurczakiem/
-
Dynię pokrój w niewielką kostkę, przełóż na blachę do pieczenia, polej odrobiną oliwy. Dodaj sól i pieprz.
-
Dynię piecz 10–15 minut w temperaturze 180 stopni (powinna być miękka, ale nie rozpadająca się).
-
Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, przysmaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy (mięso nie musi być całkiem usmażone, będzie się jeszcze dusiło razem z dynią i ryżem).
-
Cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy.
-
Po chwili dodaj ryż, wymieszaj. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty, dodaj kolejną. Czynność powtarzaj (poradę, jak przygotować bulion, znajdziesz tutaj).
-
Po około 15 minutach, gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj kurczaka i dynię. Gotuj około 5 minut.
-
Tuż przed podaniem dodaj masło, posiekaną szałwię oraz parmezan.