Risotto z dynią i kurczakiem

Gosia
Obiad
11.10.2016 16:46
Risotto z dynią i kurczakiem
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

  • http://aniastarmach.pl/przepis/risotto-z-dynia-i-kurczakiem/
  • 200 gryżu arborio
  • 300 gpiersi z kurczaka
  • 400 gupieczonej dyni hokkaido
  • 50 mlbiałego wina
  • 1 lbulionu warzywnego
  • 1mała cebula
  • 2łyżki masła
  • 2łyżki tartego parmezanu
  • świeże liście szałwii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis

  1. http://aniastarmach.pl/przepis/risotto-z-dynia-i-kurczakiem/
  2. Dynię pokrój w niewielką kostkę, przełóż na blachę do pieczenia, polej odrobiną oliwy. Dodaj sól i pieprz.

  3. Dynię piecz 10–15 minut w temperaturze 180 stopni (powinna być miękka, ale nie rozpadająca się).

  4. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, przysmaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy (mięso nie musi być całkiem usmażone, będzie się jeszcze dusiło razem z dynią i ryżem).

  5. Cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy.

  6. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty, dodaj kolejną. Czynność powtarzaj (poradę, jak przygotować bulion, znajdziesz tutaj).

  7. Po około 15 minutach, gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj kurczaka i dynię. Gotuj około 5 minut.

  8. Tuż przed podaniem dodaj masło, posiekaną szałwię oraz parmezan.