Risotto z kurczakiem i dynią

Ewelina
Obiad
17.11.2015 19:50
Risotto z kurczakiem i dynią

Składniki

Risotto z kurczakiem i dynią

Składniki na 4 porcje:

szklanka ryżu do risotto

2 szklanki dyni, obranej i pokrojonej w 1cm kostkę

1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę

100ml białego, wytrawnego wina

600 ml bulionu warzywnego

1 cebula

przyprawy: sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa

2 łyżeczki masła

2 łyżki startego parmezanu

Przepis

Wykonanie:

Kurczaka oprószamy solą, pieprzem, curry i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Przekładamy na talerz. Dynię przesmażamy w rondelku na łyżceczce masła, podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty, wrzucamy suchy ryż i prażymy kolejne 2-3 minuty często mieszając. Na patelnię wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje. Następnie dolewamy po pół szklanki bulionu, kolejną porcję wlewamy dopiero, gdy wcześniejsza zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodajemy kurczaka i dynię, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Risotto doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zdejmujemy z palnika i dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę parmezanu, mieszamy. Danie nakładamy na talerze i dekorujemy parmezanem i zieleniną.

SMACZNEGO!