Przepis
Składniki:
szklanka ryżu arborio
350 g dyni
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
700 ml bulionu
100 ml białego wytrawnego wina
40 g parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki oregano
szczypta kurkumy dla koloru
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oliwy smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli (nie może zbrązowieć!) na patelnię wsypujemy ryż. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
Następnie do ryżu dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, przyprawy i wlewamy porcję bulionu (ok. 1/2 szklanki). Od tego momentu risotto musimy cały czas mieszać. Kolejne porcje bulionu/ wina dodajemy dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie już cały dodany wcześniej płyn. Nigdy nie wlewamy wszystkiego na raz!
Na koniec do risotto dodajemy starty parmezan, masło i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe!
Zachęcam Was również do wypróbowania przepisu na risotto z pieczarkami i groszkiem.