Risotto z dynią

Krzysztof
Obiad
18.10.2014 12:24
Risotto z dynią

Przepis

Składniki:

szklanka ryżu arborio

350 g dyni

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

700 ml bulionu

100 ml białego wytrawnego wina

40 g parmezanu

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki oregano

szczypta kurkumy dla koloru

Przygotowanie:

Na 2 łyżkach oliwy smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli (nie może zbrązowieć!) na patelnię wsypujemy ryż. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.

Następnie do ryżu dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, przyprawy i wlewamy porcję bulionu (ok. 1/2 szklanki). Od tego momentu risotto musimy cały czas mieszać. Kolejne porcje bulionu/ wina dodajemy dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie już cały dodany wcześniej płyn. Nigdy nie wlewamy wszystkiego na raz!

Na koniec do risotto dodajemy starty parmezan, masło i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe!

Zachęcam Was również do wypróbowania przepisu na risotto z pieczarkami i groszkiem.