Kremowe risotto z kurczakiem

Ewelina
Obiad
10.07.2014 9:06
Kremowe risotto z kurczakiem

Przepis

Kremowe risotto z kurkami

Kiedy temperatura za oknem sięga 30 stopni nawet ja mam lenia i nie chce mi się gotować. Ale coś jeść trzeba więc stawiam na szybkie posiłki. Tym razem znów będą kurki, tyle, że w kremowym risotto. Uwielbiam takie połączenie, tym bardziej, że w całym domu pięknie pachnie grzybkami. Danie jest szybkie, smaczne i po prostu rozpływa się w ustach. Polecam :)

200g ryżu

200g kurek

dymka

łyżka masła

1l gorącego bulionu jarzynowego

1/2 kostki grzybowej

sól, świeżo zmielony pieprz

100ml śmietanki 30%

3 łyżki siekanej natki pietruszki

Kurki obrać, opłukać i pokroić na większe kawałki. Dymkę posiekać i razem z kurkami przesmażyć na maśle (ok 5 minut). Dodać ryż i smażyć do czasu aż będzie lekko szklisty (1-2 min). Następnie wlać 1 szkl bulionu, wkruszyć kostkę grzybową i podgrzewać do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Dolać kolejną szklankę bulionu. Czynność powtarzać do czasu aż ryż będzie miękki. Na koniec doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę i chwilę podgrzewać aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki, wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Gdyby brakło bulionu można dolać trochę gorącej wody.