Kulki z rumem

Krzysztof
Przepisy
29.01.2014 9:39
Kulki z rumem

Przepis

Składniki:

ok. 500g czerstwego, suchego ciasta (najlepiej biszkoptowego)

ok. 250 g dżemu wiśniowego z cząstkami owoców (najlepiej własnej produkcji)

ok. 30g masła

100 - 200 ml rumu

2 - 4 łyżki kakao

dodatkowo:

wiórki białej czekolady

posypka czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt kruszymy na miał, dajemy kakao, dżem, alkohol, roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszamy łyżką. Gdyby było za suche dodajemy dżem ewentualnie alkohol. A gdyby było za rzadkie dodajemy trochę ciasta.

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (można leciutko zwilżyć w zimnej wodzie dłonie, wowczas łatwiej się formują). Obtaczamy wiórkami czekolady bądź posypką czekoladową. Spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu lub wówczas kiedy mamy na nie ochotę. Przechowywujemy w lodówce w plastikowym, szczelnie zamkniętym pudełku.