Pieczone truskawki

Krzysztof
Przepisy
27.01.2014 17:54
Pieczone truskawki

Przepis

Składniki:(4 porcje)

500 g truskawek bez szypułek

2 łyżki dobrego octu balsamicznego

1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki masła

2 czubate łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Truskawki skropić octem, oprószyć pieprzem i wymieszać. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego włożyć 2 łyżki masła, wstawić do gorącego piekarnika. Gdy się roztopi wyjąć, potrząsnąć, tak aby masło pokryło całe dno. (Uwaga: Nie trzymać masła zbyt długo w piekarniku, aby się nie przypaliło!)

Wsypać truskawki (muszą leżeć w jednej warstwie!), wlać wyciekły z nich sok, oprószyć cukrem i delikatnie wymieszać.

Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, do czasu aż truskawki “zwiędną”, a płyn zgęstnieje. Wyjąć i odstawić aby lekko przestygły. Podawać z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, twarożku lub serka mascarpone.