Bajaderkowe kule z rumem

Krzysztof
Ciasta
02.09.2014 15:30
Bajaderkowe kule z rumem

Przepis

Składniki (25-30 porcji):

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 jajka

250g masła

8 łyżek dżemu wiśniowego (mogą być np. powidła)

1 szklanka mleka

3-4 łyżki kakao

6-7 łyżek rumu

5 łyżek rodzynek

5 łyżek migdałów

200g czekolady deserowej + łyżka masła

migdały na każdą kulę po jednym na wierzch

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajka. Dokładamy posiekane masło i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na gruby placek i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut (do tzw. suchego patyka).

Mleko łączymy z dżemem, kakao i rumem. Rodzynki i migdały drobno kroimy. Jeszcze ciepłe ciasto drobno kroimy, kruszymy i zalewamy mlekiem oraz dodajemy rodzynki i migdały. Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy do lodówki na 1h-2h. Schłodzone kule polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Każdą kule dekorujemy migdałem i odstawiamy do zastygnięcia.