Przepis
Składniki (25-30 porcji):
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
250g masła
8 łyżek dżemu wiśniowego (mogą być np. powidła)
1 szklanka mleka
3-4 łyżki kakao
6-7 łyżek rumu
5 łyżek rodzynek
5 łyżek migdałów
200g czekolady deserowej + łyżka masła
migdały na każdą kulę po jednym na wierzch
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajka. Dokładamy posiekane masło i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na gruby placek i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut (do tzw. suchego patyka).
Mleko łączymy z dżemem, kakao i rumem. Rodzynki i migdały drobno kroimy. Jeszcze ciepłe ciasto drobno kroimy, kruszymy i zalewamy mlekiem oraz dodajemy rodzynki i migdały. Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy do lodówki na 1h-2h. Schłodzone kule polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Każdą kule dekorujemy migdałem i odstawiamy do zastygnięcia.