Rumowy keks

Ewelina
Ciasta
19.12.2015 8:16
Rumowy keks

Składniki

250g margaryny

1 szkl cukru

4 jajka

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szcz. soli

4 łyżki rumu

1/2 szkl. mieszanki keksowej

2 garści suszonej żurawiny

garść siekanych orzechów włoskich

2 łyżki kandyz.skórki pomarańczowej

Lukier:

1,5szkl przesianego cukru pudru

łyżka rumu

kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania

Przepis

Ciasto: Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Na koniec dodawać rum, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą dodać bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy na babkę lub do keksówki. Piec ok. 45-60 min. Przez 10 minut w 160st. później zwiększyć temp. do 180st. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić.

Lukier: Cukier puder przesiać do miski, dodać rum i ok 2-3 łyżki wody, utrzeć gładki i gęsty lukier. Polać ciasto i posypać skórką pomarańczową.