Przepis
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 masła sklarowanego tzw ghee
4 łyżeczki jogurtu naturalngo
sól
Nadzienie
kalafior
2 cebule
papryka
500 g mielonego mięsa
Puszka zielonego groszku
2 ząbki czosnku
kolendra
imbir
garam masala
chilli
sól
woda
olej
Przepis:
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą, dodajemy masło i jogurt. Zagniatamy jak na ciasto pierogowe. Formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.
Nadzienie:
Cebulę obieramy i siekamy, kalafiora dzielimy na małe cząstki, czosnek i chilli siekamy. N
Na maśle podsmażamy cebulę, kalafior, czosnek. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy ok. 2 minut. Na końcu dorzucamy groszek i doprawiamy do smaku kolendrą, garam masala, imbirem, chilli. Doprawiamy do smaku solą, podlewamy wodą i dusimy całość pod przykryciem ok. 10 minut do miękkości. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczką gotowe nadzienie. Zlepiamy dokładnie i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto.