Indyjskie pierożki z męsem

Ewelina
Obiad
26.01.2014 21:13
Indyjskie pierożki z męsem

Przepis

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

250 masła sklarowanego tzw ghee

4 łyżeczki jogurtu naturalngo

sól

Nadzienie

kalafior

2 cebule

papryka

500 g mielonego mięsa

Puszka zielonego groszku

2 ząbki czosnku

kolendra

imbir

garam masala

chilli

sól

woda

olej

Przepis:

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z proszkiem i solą, dodajemy masło i jogurt. Zagniatamy jak na ciasto pierogowe. Formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.

Nadzienie:

Cebulę obieramy i siekamy, kalafiora dzielimy na małe cząstki, czosnek i chilli siekamy. N

Na maśle podsmażamy cebulę, kalafior, czosnek. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy ok. 2 minut. Na końcu dorzucamy groszek i doprawiamy do smaku kolendrą, garam masala, imbirem, chilli. Doprawiamy do smaku solą, podlewamy wodą i dusimy całość pod przykryciem ok. 10 minut do miękkości. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczką gotowe nadzienie. Zlepiamy dokładnie i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto.