Przepis
Składniki na 2 porcje:
1 paczka ciastek belvita
truskawki
budyń:
2 żółtka
500ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
1 laska wanilii lub ekstrakt, odrobinę cukru wanilinowego zamiast zwykłego, ewentualnie aromat
Przygotowanie:
Masło, 250ml mleka i ziarenka wanilii (ekstrakt itp.) podgrzać na średnim ogniu. Resztę mleka wymieszać z cukrem (jeśli używamy również wanilinowego, to właśnie tutaj go dodajemy), żółtkami i mąką ziemniaczaną. Do gorącego mleka w garnuszku powoli dodajemy mleko z żółtkami. Ciągle mieszamy! Nie chcemy grudek :) Podgrzewać do zgęstnienia do konsystencji budyniu. (Chyba każdy wie jaką konsystencję powinien mieć budyń) Zdjąć z gazu. Mieszać jeszcze przez chwilkę. Przełożyć do foremek. Pionowo ułożyć ciasteczka, ozdobić truskawkami.
Źródło : http://pieczonetruskawki.blogspot.com/2013/04/domowy-budyn-ciasteczka-i-truskawki-w.html