Przepis
Składniki
paluszki krabowe - 250
gramów ogórek świeży - 1
sztuka pomidorki koktajlowe - 1
opakowanie oliwki czarne -
3 łyżki ząbki czosnku -
2 sztuki Sos sałatkowy francuski winegret
1 opakowanie natka pietruszki - 0.5 pęczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
1.Natkę pietruszki oraz czosnek posiekaj drobno.
2
Sałatka z paluszkami krabowymi
2.Paluszki krabowe oraz ogórka pokrój w jednakowej wielkości kostkę (ok. 1 cm). Pomidorki przekrój na połówki.
3
Sałatka z paluszkami krabowymi
3.Do miski włóż mięso krabowe, ogórki, pomidorki oraz oliwki – całość zalej gotowym sosem i wymieszaj. Przełóż gotową sałatkę do salaterki i udekoruj listkami pietruszki.
Przepis na sos vinegret
Z sokiem z cytryny:
• 1 łyżka soku z cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• szczypta soli morskiej
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżeczka musztardy (dowolnie)
Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.