Ciasto marchewkowe

Ewelina
Ciasta
01.09.2016 15:31
Ciasto marchewkowe

Składniki

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

1,5 szklanki cukru

4 jajka

1 szklanka oleju

3 duże starte marchewki

rodzynki

migdały

czekolada

 

Dodatkowo:

cukier puder

rozpuszczona biała czekolada

Przepis

Do wysokiego naczynia wsypujemy kolejno: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy, cynamon oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #1

W osobnym naczyniu miksujemy cukier oraz 4 jajka. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Do naszej masy dosypujemy stopniowo naszą mieszankę mączną cały czas miksując. Następnie również stopniowo dodajemy szklankę oleju.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #2

Gdy już nasza masa będzie dokładnie wymieszana dodajemy startą marchewkę, rodzynki, migdały oraz pokruszoną czekoladę.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #3

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #4

Całość dokładnie mieszamy już za pomocą łyżki.

Naszą masę przelewamy na formę do pieczenia – blaszka 25x35

Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #5

Po wyjęciu z piekarnika nasze ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną białą czekoladą.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #6