Składniki
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka oleju
3 duże starte marchewki
rodzynki
migdały
czekolada
Dodatkowo:
cukier puder
rozpuszczona biała czekolada
Przepis
Do wysokiego naczynia wsypujemy kolejno: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy, cynamon oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu miksujemy cukier oraz 4 jajka. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do naszej masy dosypujemy stopniowo naszą mieszankę mączną cały czas miksując. Następnie również stopniowo dodajemy szklankę oleju.
Gdy już nasza masa będzie dokładnie wymieszana dodajemy startą marchewkę, rodzynki, migdały oraz pokruszoną czekoladę.
Całość dokładnie mieszamy już za pomocą łyżki.
Naszą masę przelewamy na formę do pieczenia – blaszka 25x35
Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika nasze ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną białą czekoladą.