- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Ilość to: 40 sztuk ciasteczek oreo przełożonych kremem
Jedno ciasteczko oreo to:
WW = 0,63 WBT = 0,28 kcal = 52,85, węglowodany = 6,54 g błonnik = 0,27 g białko = 0,79g tłuszcz = 2,78g
suma wymienników (WM) = 0,91, w tym procent WBT = 31
Ciasto
1 jajko
2 garście (100g) suszonych daktyli + 1/2 szklanki (50ml) wody
½ szklanki (90g) mąki ziemniaczanej
3 łyżki (30g) gorzkiego kakao
3 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (50g)
1 i 1/2 szklanki (150g) mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka (5g) sody oczyszczonej
Krem
4 łyżki (100g) serka mascarpone
2 łyżki (20g) stewii lub ksylitolu (dla dzieci lepiej użyć miodu)
Przepis
Daktyle namoczyć ok 15-20 minut w gorącej wodzie.
Zlać wodę do szklanki, a odsączone daktyle zmiksować.
Mąkę owsianą, ziemniaczaną, kakao, sodę wymieszać.
Do suchych składników dodać masło, mus daktylowy, jajko i wyrabiać do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kieliszkiem ciasteczka.
Piec od nagrzanego piekarnika w temp. 180 st. C (włączona funkcja pieczenia góra-dół, bez termoobiegu) przez ok 13-14 minut.
Porady
1. Mascarpone szybko wysycha dlatego ciasteczka najlepiej przełożyć kremem chwilę przed podaniem.
2. Dla dzieci stewię czy ksylitol zastąpić miodem czy syropem z agawy.
3. Należy pilnować czasu pieczenia ciasteczek. Zbyt długie spowoduje, że będą twarde i gorzkie.