Domowe ciasteczka oreo bez cukru

Anna
Ciasta
05.03.2016 21:26
Domowe ciasteczka oreo bez cukru
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Ilość to: 40 sztuk ciasteczek oreo przełożonych kremem

Jedno ciasteczko oreo to:

WW = 0,63 WBT = 0,28 kcal = 52,85, węglowodany = 6,54 g błonnik = 0,27 g białko = 0,79g tłuszcz = 2,78g

suma wymienników (WM) = 0,91, w tym procent WBT = 31

Ciasto

1 jajko

2 garście (100g) suszonych daktyli + 1/2 szklanki (50ml) wody

½ szklanki (90g) mąki ziemniaczanej

3 łyżki (30g) gorzkiego kakao

3 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (50g)

1 i 1/2 szklanki (150g) mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych

1 łyżeczka (5g) sody oczyszczonej

Krem

4 łyżki (100g) serka mascarpone

2 łyżki (20g) stewii lub ksylitolu (dla dzieci lepiej użyć miodu)

Przepis

Daktyle namoczyć ok 15-20 minut w gorącej wodzie.

Zlać wodę do szklanki, a odsączone daktyle zmiksować.

Mąkę owsianą, ziemniaczaną, kakao, sodę wymieszać.

Do suchych składników dodać masło, mus daktylowy, jajko i wyrabiać do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kieliszkiem ciasteczka.

Piec od nagrzanego piekarnika w temp. 180 st. C (włączona funkcja pieczenia góra-dół, bez termoobiegu) przez ok 13-14 minut.

Porady

1. Mascarpone szybko wysycha dlatego ciasteczka najlepiej przełożyć kremem chwilę przed podaniem.

2. Dla dzieci stewię czy ksylitol zastąpić miodem czy syropem z agawy.

3. Należy pilnować czasu pieczenia ciasteczek. Zbyt długie spowoduje, że będą twarde i gorzkie.