- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- dynia hakkaido lub piżmowa (ok 1kg)
- 2 łyżki (20g) oleju kokosowego lub oliwy
Przepis
- Dynię umyj, nie obieraj ze skóry, pokrój na kawałki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu.
- Rozłóż dynię na dużej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą lub posmaruj olejem kokosowym.
- Piecz ok 30 minut.
- Po ostudzeniu obierz ze skóry i zmiksuj.
- Puree z pieczonej dyni możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub przełożyć do woreczków i zamrozić.
</pre>
<pre>Ilość to ok 5 szklanek, po 200g Wartość odżywcza i wymienniki 1 szklanka, czyli 200g to: WW = 0.98, WBT = 0.52, kcal = 91.2, węglowodany z błonnikiem = 15.4g, błonnik = 5.6g, białko = 2.6, tłuszcz = 4.58g, suma wymienników (WM) = 1.5, w tym procent WBT = 35 1 łyżka, czyli 25 g to: WW = 0.12, WBT = 0.06, kcal = 11.12, węglowodany z błonnikiem = 1.88g, błonnik = 0.68g, białko = 0.32, tłuszcz = 0.11g, suma wymienników (WM) = 0.18, w tym procent WBT = 35</pre>