- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki:
3 szklanek płatków owsianych
10 gram sezamu
4 łyżki nasion słonecznika
15 gram pestek dyni
20 gram migdałów łuskanych
50 gram rodzynek
4 łyżki miodu
15 łyżek wody
0,3 sztuki cytryn
1 Sztuka jajek
1 Łyżka kakao
15 gram żurawiny suszonej
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: 10 - 20 zł
Uwielbiam w niedziele zrobić ciastka owsiane na cały tydzień do śniadania i na zdrowe podjadanie w ciągu dnia, którego się nie potrafię oduczyć, więc lepiej mieć zdrowsze zamienniki pod ręką :)
Mieszamy ze sobą płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, rodzynki, żurawinę oraz kakao. Można dodać jeszcze inne bakalie, które mamy w domu lub pominąć te, za którymi nie przepadamy)
Następnie dodajemy wodę, miód, sok z cytryny oraz jajko i całość mieszamy ze sobą – najlepiej zrobić to rękoma.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Formujemy niewielkie okrągłe ciasteczka mocno je przyciskając i kładziemy je na blasze. Cała masa się trochę klei, dlatego warto raz po raz opłukać ręce wodą.
Ciasta pieczemy około 20 minut, następnie ciastka wystudzić (nie martwcie się, że są miękkie, twardnieją dopiero po wystudzeniu).
Smacznego!