Składniki
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 i 1/2 szklanki maki
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
1/2 margaryny
1 l proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
1 kg sera
2 opakowania budyniu
6 białek
30 gram miękkiego masła
50 gram cukru
Dodatkowo
2-3 jabłka
Przepis
Przygotowanie ciasta:
Do miski dodajemy pokrojoną margarynę oraz cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
W międzyczasie dodajemy 3 żółtka, 1,5 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, zagniatamy a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki.
Ciasto wykładamy na formę do pieczenia, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie masy:
Białka ubijamy w wysokim naczyniu. Do osobnej miski dodajemy masło, cukier a następnie miksujemy. Do naszej masy dodajemy 2 żółtka oraz stopniowo ser biały, cały czas miksując.
Dodajemy również dwa opakowania budyniu. Gdy już nasza masa będzie jednolita dodajemy ubite białka a następnie delikatnie mieszkamy całość za pomocą łyżki.
W międzyczasie przygotowujemy nasze róże z jabłek. Jabłka kroimy na ćwiartki a następnie kroimy na paski za pomocą obieraczki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Tworzymy róże z około 6-7 plasterków z jabłek ( patrz wideo).
Masę budyniową wylewamy na nasze ciasto a następnie ozdabiamy różami.
Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.