Tarta z różami z jabłek i masą budyniową

Ewelina
Ciasta
26.08.2016 11:15
Tarta z różami z jabłek i masą budyniową

Składniki

Składniki:

Składniki na ciasto:

1 i 1/2 szklanki maki

3 żółtka

 1/4 szklanki cukru

 1/2 margaryny

 1 l proszku do pieczenia

 

Składniki na masę budyniową:

1 kg sera

2 opakowania budyniu

6 białek

30 gram miękkiego masła

50 gram cukru

 

Dodatkowo 

2-3 jabłka

Przepis

Przygotowanie ciasta:

Do miski dodajemy pokrojoną margarynę oraz cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

W międzyczasie dodajemy 3 żółtka, 1,5 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, zagniatamy a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki.

Ciasto wykładamy na formę do pieczenia, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie masy:

Białka ubijamy w wysokim naczyniu. Do osobnej miski dodajemy masło, cukier a następnie miksujemy. Do naszej masy dodajemy 2 żółtka oraz stopniowo ser biały, cały czas miksując.
Dodajemy również dwa opakowania budyniu. Gdy już nasza masa będzie jednolita dodajemy ubite białka a następnie delikatnie mieszkamy całość za pomocą łyżki.

W międzyczasie przygotowujemy nasze róże z jabłek. Jabłka kroimy na ćwiartki a następnie kroimy na paski za pomocą obieraczki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Tworzymy róże z około 6-7 plasterków z jabłek ( patrz wideo).

Masę budyniową wylewamy na nasze ciasto a następnie ozdabiamy różami.

Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.