Przepis
Składniki tarta : 150g mąki, 25g cukru, 120g masła, 1 łyżka wody.
Składniki nadzienie : 2 jajka, 50g cukru, 400g sera na twaróg, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 30g miękkiego masła, 8-6 jabłek, 1 cytryna.
Przygotowanie tarta : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skraplamy wodą. Zgniatamy ciasto dokładnie, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkujemy , oblepiamy nim formę i zakuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni.
Przygotowanie nadzienie : Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawaj ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową.
Przygotowanie różana tarta : Na wcześniej upieczony spód wylej masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda i za pomocą obieraczki pokój na części ( najlepiej półkola). Skrop jabłka sokiem z cytryny. Ułóż 3-4 części jabłek obok siebie i zawiń różyczkę. Układaj róże z jabłek obok siebie tak aby zapełniła się całą tarta. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.