Przepis
Składniki
ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
15 dag masła
jajko
nadzienie:
1,5 kg jabłek
łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżki rodzynek
cynamon
Etapy przygotowania
Rozetrzeć mąkę, cukier i zimne masło palcami, dodać 3 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 min.
Jabłka pokroić na ósemki, włożyć do rondla, wlać łyżkę wody, sok z cytryny, cynamon, cukier i dusić.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć forme do tarty, posypać rodzynkami i rozłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, po środku wytnij otwór w kształcie gwiazdki, ciastem przykryć jabłka i skleić palcami spód i wierzch. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 30 min w 180 stopniach.