Pyszna tarta z jabłkami

Krzysztof
Ciasta
19.02.2014 10:22
Pyszna tarta z jabłkami

Przepis

Składniki

ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru

15 dag masła

jajko

nadzienie:

1,5 kg jabłek

łyżka soku z cytryny

2 łyżki cukru

2 łyżki rodzynek

cynamon

Etapy przygotowania

Rozetrzeć mąkę, cukier i zimne masło palcami, dodać 3 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 min.

Jabłka pokroić na ósemki, włożyć do rondla, wlać łyżkę wody, sok z cytryny, cynamon, cukier i dusić.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć forme do tarty, posypać rodzynkami i rozłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, po środku wytnij otwór w kształcie gwiazdki, ciastem przykryć jabłka i skleić palcami spód i wierzch. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 30 min w 180 stopniach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną