Crumble z jabłkami - chrupiący deser

Ewelina
Desery
11.07.2016 13:45
Crumble z jabłkami - chrupiący deser

Składniki

Crumble z jabłkami

Składniki

1 kg jabłek

pokrojone jabłka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka masła

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru

50 g rodzynek

Kruszonka:

100 g płatków owsianych

1 łyżeczka cukru waniliowego

50 g cukru

150 g mąki pszennej

150 g masła

Przepis

Jabłka obieramy a następnie kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka skrapiamy cytryną ( 1 łyżka).

Na patelni rozgrzewamy masło a następnie dodajemy nasze jabłka. Dodajemy do nich jedną łyżkę cukru brązowego, jedną łyżkę cynamony oraz 50 gram rodzynek. Smażymy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do miski dodajemy 100 gram płatków owsianych, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 50 gram brązowego cukru 150 gram mąki pszennej oraz 150 gram masła. Całość dokładnie ugniatamy aż wszystkie składniki się połączą.

Natłuszczamy nasze naczynie żaroodporne a następnie dodajemy jabłka oraz wykładamy równomiernie naszą kruszonkę.

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

I gotowe

Najlepiej podawać z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

Smacznego kochani!