Piękna tarta z jabłkowymi różyczkami

Ewelina
14.10.2013 18:39
Piękna tarta z jabłkowymi różyczkami

Przepis

Tarta z jabłkowymi różyczkami

Składniki tarta :

150g mąki,

25g cukru,

120g masła,

1 łyżka wody.

Składniki nadzienie :

2 jajka,

50g cukru,

400g sera na twaróg,

1 opakowanie budyniu waniliowego,

30g miękkiego masła,

8-6 jabłek,

1 cytryna.

Przygotowanie tarta : Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skropić wodą. Zgnieść ciasto dokładnie, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, oblepić nim formę i pokuć widelcem. Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie nadzienia: Białka ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawać ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodać budyń i połączyć składniki. Delikatnie wymieszać białka z masą serową.

Na wcześniej upieczony spód wylać masę i równomiernie rozprowadzić. Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda i za pomocą obieraczki pokroić na części (najlepiej półkola). Skropić jabłka sokiem z cytryny. Ułożyć 3-4 części jabłek obok siebie i zawinąć różyczkę. Układać róże z jabłek obok siebie tak aby zapełniły całą tartę. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną