Przepis
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka
155 gramów stopionego, schłodzonego masła
masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru waniliowego
cynamon wg uznania
cukier (jeśli jabłka są kwaśne)
2 łyżki kaszy manny ( jeśli jabłka po uduszeniu nadal mają zbyt dużo soku)
pianka:
3 białka
1/3 szklanki cukru
0,5 - 3/4 opakowania czerwonego kisielu bez cukru
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukry, tłuszcz, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną owijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki.
Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową formę o boku 24 - 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wylepiamy na dno, nakłuwamy gęsto widelcem, podpiekamy około 10 minut w 200 stopniach.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a te na plasterki, wrzucamy do garnka, zalewamy 0,5 szklanką wody, dusimy do zredukowania soku, pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cynamon i ewentualnie cukier kryształ, jeśli masa wydaje nam się zbyt kwaśna.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, miksujemy, potem wsypujemy proszek kisielowy, miksujemy do uzyskania gładkiej różowej pianki.
Na podpieczony spód wykładamy masę owocową, wygładzamy powierzchnię, następnie na jabłka wykładamy piankę, ponownie wygładzamy powierzchnię. Na koniec ścieramy ciasto z zamrażarki na tarce o dużych oczkach.
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.