Składniki
500 gram kurczaka
Składniki na marynatę
150 gram jogurtu naturalnego
ostra papryka
garam masala
kurkuma
2 ząbki czosnku
świeży imbir (niewielka ilość)
sól
kminek
laska cynamonu
liście laurowe
nasiona kardamonu
2 sztuki cebuli
papryka chilli
4 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
pietruszka
100 ml śmietanki 40%
Przepis
Pokrojonego kurczaka marynujemy w jogurcie naturalnym z przyprawami. Kurczak powinien marynować się minimum godzinę przed jego przyrządzeniem.
Tak przygotowanego kurczaka wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Na osobnej patelni podsmażamy na oleju przyprawy: kminek, laskę cynamonu, liście laurowe, nasiona kardamonu oraz goździki. Przyprawy podsmażamy przez 2-3 minuty, aby puściły swój aromat.
Do podsmażonych przypraw dodajemy pokrojone dwie cebule i podsmażamy do ich zezłocenia się. Następnie dodajemy niewielką ilość papryczkę chilli oraz świeżo pokrojone w kostkę pomidory.
Całość podsmażamy przez kilka minut, do zredukowania się sosu. Dodajemy przecier pomidorowy oraz świeżo pokrojoną pietruszkę (ponownie podsmażamy).
W kolejnym kroku dodajemy upieczonego kurczaka, śmietankę oraz pokrojoną zieloną paprykę. Całość ponownie dusimy i gotowe.
Danie podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy pietruszką.
I gotowe.