Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską

Ewelina
Obiad
07.03.2018 21:28
Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską

Składniki

500 gram kurczaka

Składniki na marynatę

150 gram jogurtu naturalnego

ostra papryka

garam masala

kurkuma

2 ząbki czosnku

świeży imbir (niewielka ilość)

sól

kminek

laska cynamonu

liście laurowe

nasiona kardamonu

2 sztuki cebuli

papryka chilli

4 pomidory

2 łyżki przecieru pomidorowego

pietruszka

100 ml śmietanki 40%

Przepis

Pokrojonego kurczaka marynujemy w jogurcie naturalnym z przyprawami. Kurczak powinien marynować się minimum godzinę przed jego przyrządzeniem.

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #1

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #2

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #3

Tak przygotowanego kurczaka wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #4

Na osobnej patelni podsmażamy na oleju przyprawy: kminek, laskę cynamonu, liście laurowe, nasiona kardamonu oraz goździki. Przyprawy podsmażamy przez 2-3 minuty, aby puściły swój aromat.

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #5

Do podsmażonych przypraw dodajemy pokrojone dwie cebule i podsmażamy do ich zezłocenia się. Następnie dodajemy niewielką ilość papryczkę chilli oraz świeżo pokrojone w kostkę pomidory.

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #6

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #7

Całość podsmażamy przez kilka minut, do zredukowania się sosu. Dodajemy przecier pomidorowy oraz świeżo pokrojoną pietruszkę (ponownie podsmażamy).

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #8
Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #9

W kolejnym kroku dodajemy upieczonego kurczaka, śmietankę oraz pokrojoną zieloną paprykę. Całość ponownie dusimy i gotowe.

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #10

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #11

Danie podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy pietruszką.

I gotowe.

Zdjęcie Kurczak Tikka Masala - inspirowany kuchnią indyjską #12