czekoladowa pannacotta

Ewelina
Przepisy
22.01.2014 10:08
czekoladowa pannacotta

Przepis

Składniki (podaję ilość na 4 porcje):

• 250 ml śmietanki kremówki

• 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

• 50 ml mleka świeżego

• 2,5 łyżeczki żelatyny

• 100 g gorzkiej czekolady

• 40 g cukru

• 60 g wiórków kokosowych (wg autorki powinny być orzechy włoskie)

• aromat migdałowy

Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić. W garnuszku doprowadzić do wrzenia razem śmietankę i oba rodzaje mleka. Wyłączyć gaz, dodać cukier i połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia i powstania gładkiej, jednolitej masy. Następnie dodać wiórki koksowe, aromat i wymieszać. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej by nie miała kłaczków (miseczkę z żelatyną stawiamy na chwilkę nad garnuszek z gotującą się wodą i mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia wszelkich grudek). Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany deser rozlać do 4 miseczek wyłożonych folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilak godzin (u mnie wystarczyło 1,5 godziny). Gotową panna-cottę wyjąć z foremek – odwracając je do góry dnem, zdejmując miseczkę (folia zapobiega przyklejeniu się masy do naczynia) i delikatnie odrywając folię od zastygniętej masy. Ja udekorowałam odrobinką kremówki i kilkoma wisienkami, dla kontrastu smakowego.