Przepis
Składniki:
ciasto:
• 10 białek
• 1 szkl cukru
• 1 szkl mąki
• 1 szkl maku
• 1/2 kostki margaryny
• pół małego proszku do pieczenia
masa:
• 2 szkl mleka
• kostka masła (20 dag)
• 3 łyżki mąki krupczatki
• 8 łyżek wiórków kokosowych
• żółtko (opcjonalnie)
• 1 szkl cukru pudru
lukier:
• cukier puder
• sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i mieszając dodawać porcjami: rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia, oczyszczony, suchy mak.
2. Piec 30 - 40 minut w nagrzanym piekarniku.
3. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, krupczatkę i wymieszać.
4. Drugą szklankę zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Ugotowany budyń ostudzić.
5. Masło utrzeć z cukrem (dodając ewentualnie sparzone żółtko). Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
6. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć masą.
7. Wierzch posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Gorąco polecam. Ciasto jest naprawdę wspaniałe.