Kokosowo-makowa śnieżynka

Ewelina
Ciasta
22.01.2014 10:34
Kokosowo-makowa śnieżynka

Przepis

Składniki:

ciasto:

• 10 białek

• 1 szkl cukru

• 1 szkl mąki

• 1 szkl maku

• 1/2 kostki margaryny

• pół małego proszku do pieczenia

masa:

• 2 szkl mleka

• kostka masła (20 dag)

• 3 łyżki mąki krupczatki

• 8 łyżek wiórków kokosowych

• żółtko (opcjonalnie)

• 1 szkl cukru pudru

lukier:

• cukier puder

• sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i mieszając dodawać porcjami: rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia, oczyszczony, suchy mak.

2. Piec 30 - 40 minut w nagrzanym piekarniku.

3. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, krupczatkę i wymieszać.

4. Drugą szklankę zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Ugotowany budyń ostudzić.

5. Masło utrzeć z cukrem (dodając ewentualnie sparzone żółtko). Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.

6. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć masą.

7. Wierzch posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Gorąco polecam. Ciasto jest naprawdę wspaniałe.