Przepis
Składniki (na 4 słoiki):
10 dużych pomarańczy (około 3kg/6.6lb)
2 cytryny
5 szklanek wody
2 szklanki cukru
4 słoiki - o pojemności 350ml/12oz/1 1/2 szklanki każdy
Wykonanie:
Obrać skórkę z 5-6 pomarańczy (tylko tą pomarańczową część, dokładnie usuwając białą część) i drobno pokroić. Lub tak jak ja zrobiłam obrać ją używając obieraczki do cytrusów (zester).
Obrać resztę pomarańczy i usunąć dokładnie całą białą część bo dżem będzie bardzo gorzki.
Następnie pomarańcze pokroić drobno (na pół, na ćwiartki, na ósemki a potem na małe plasterki).
Pokrojone owoce, skórki a także wszystkie błonki i pestki wrzucić do dużego garnka. Obrać również skórkę i pokroić drobno cytryny i również dodać do garnka.
Dodać cukier oraz wodę, zagotować, mieszając aby cukier się rozpuścił.
Następnie garnek zdjąć z ognia, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
Kolejnego dnia znów zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 3.5-4 godziny (ja gotowałam 4 godziny). Cały czas mieszamy zawartość garnka i w razie potrzeby dolewamy wody (ja już nie dodawałam). Konfitura powinna zgęstnieć. Aby sprawdzić czy jest już gotowa, najlepiej nałożyć na małą łyżeczkę troszkę dżemu i włożyć do lodówki na około 15 minut. Jeśli po wyjęciu ma konsystencję taką jak lubicie w dżemach to jest gotowa, jeśli nie to trzeba jeszcze pogotować.
Słoiki wyparzyć. Ja włożyłam je do garnka wyłożonego ściereczką, zalałam gorącą wodą i gotowałam 10 minut.
Do jeszcze ciepłych słoików nakładamy dżem. Jeśli chcecie można zapasteryzować (ja gotowałam moje słoiki z konfiturą w tej samej wodzie i w tym samym garnku przez 20 minut).
Przechowywać w spiżarce lub lodówce (najlepiej w jakimś chłodnym miejscu).
Serwować z czym tylko sobie życzycie, super do kromki chleba czy naleśników albo jako dodatek do ciast i deserów.