Przepis
Składniki na bezę:
4 duże białka
szczypta soli
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
2. Ubijaj białka z solą na najwyższych obrotach miksera.
3. Kiedy białka się spienią dodawaj stopniowo cukier.
4. Kiedy piana będzie dobrze ubita wmieszaj w nią (za pomocą łyżki) ocet i skrobię. Zrób to delikatnie.
5. Odrysuj na kawałku papieru do pieczenia 20 cm talerz lub spód od tortownicy.
6. Obróć papier do góry nogami (nie chcesz jeść tuszu ;) i wyłóż na niego bezę.
7. Rozsmaruj część bezy na całej powierzchni obrysowanego kształtu.
8. Wyłóż resztę masy i uformuj ją na kształt wulkanu.
10. Wstaw bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni (pamiętaj by od tej pory nie otwierać drzwiczek piekarnika!). Piecz deser przez około 70 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozwól bezie wystygnąć razem z nim (zajmie to około 2 godzin). Kiedy piekarnik całkowicie wystygnie możesz go otworzyć.
Składniki potrzebne do wykończenia ciasta:
200 gramów kremówki 36 % (w UK double cream)
3 łyżki cukru pudru
kirch albo inny likier wiśniowy (ilość do smaku - u mnie 3 łyżeczki)
ciemna czekolada
wiśnie z likieru (jeżeli nie masz mogą być z kompotu)
Wykonanie:
1. Ubijaj zimną kremówkę. Pod koniec procesu dodaj cukier puder.
2. Do bitej śmietany dodaj alkohol.
3. Bezpośrednio przed podaniem pavlowy posmaruj ją bitą śmietaną, wyłóż na nią owoce i udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Pamiętaj, że beza będzie nasiąkać pod wpływem bitej śmietany, więc jedźcie ciasto szybko :))
Smacznego :)