Serowy chleb - Chaczapuri - PRZEPIS

Ewelina
Przepisy
26.03.2014 20:50
Serowy chleb - Chaczapuri - PRZEPIS

Przepis

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 0,5 łyżeczki soli

- 0,5 łyżeczki cukru

- 0.75 szklanki jogurtu (ja użyłam bałkańskiego)

Składniki na farsz:

- 2 ugotowane ziemniaki

- 200g sera feta

- 200g startego sera mozzarella

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Musi być gładkie i nie lepić się do rąk. Odstawić na 20 minut, przykryte ściereczką.

Ugotować ziemniaki, zgnieść je z serkiem feta na puree. Wymieszać ze startą mozzarellą.

Ciasto podzielić na 6 części, uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 20 cm. Nałożyć na środek farszu, zawinąć cztery brzegi na siebie i delikatnie rozwałkować do połączenia się brzegów ciasta.

Smażyć, jeśli można użyć tego słowa, na absolutnie suchej patelni pod przykryciem. Po zbrązowieniu placka, przewrócić łopatką i zbrązowić drugą stronę.

Na ciepło można podawać z DIPem jogurtowo-musztardowym.