Przepis
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0.75 szklanki jogurtu (ja użyłam bałkańskiego)
Składniki na farsz:
- 2 ugotowane ziemniaki
- 200g sera feta
- 200g startego sera mozzarella
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Musi być gładkie i nie lepić się do rąk. Odstawić na 20 minut, przykryte ściereczką.
Ugotować ziemniaki, zgnieść je z serkiem feta na puree. Wymieszać ze startą mozzarellą.
Ciasto podzielić na 6 części, uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 20 cm. Nałożyć na środek farszu, zawinąć cztery brzegi na siebie i delikatnie rozwałkować do połączenia się brzegów ciasta.
Smażyć, jeśli można użyć tego słowa, na absolutnie suchej patelni pod przykryciem. Po zbrązowieniu placka, przewrócić łopatką i zbrązowić drugą stronę.
Na ciepło można podawać z DIPem jogurtowo-musztardowym.