Składniki na spód (o średnicy 21 cm): – 150g tartych migdałów – 30g masła orzechowego – 15g oleju kokosowego Składniki na masę: – 200g nerkowców (namoczonych na całą noc lub 30 minut we wrzątku) – 80ml mleka (sojowego, kokosowego, krowiego) – 50g gorzkiej czekolady – 2 łyżki oleju kokosowego – 2 łyżki ksylitolu Składniki na polewę: – 50g gorzkiej czekolady – 30ml mleka (sojowego, kokosowego, krowiego) – 1 łyżka oleju kokosowego Dodatkowo: – ulubione owoce, np. borówki Spód: Jeżeli nie mamy tartych migdałów, mielimy je w malakserze lub młynku na mąkę. Będąc na diecie wegańskiej i mając ogromną ochotę na sernik, nie mogłam i nie chciałam tradycyjnie sięgać po jogurty i twaróg. 🙂 Na moim blogu znajdziecie również tofurniki – czyli serniki z tofu, oraz tradycyjne serniki oraz inne ciasta. Wszystkie składniki na masę umieszczamy w misie blendera lub w malakserze i miksujemy do momentu uzyskania dość gładkiej masy. Masa: Nerkowce namaczamy w letniej wodzie na całą noc lub zalewamy je wrzątkiem i trzymamy pod przykrywką przez 30 minut. Tak przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód, wygładzamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Całe szczęście dieta wegańska jest na tyle niesamowita, że ogrom mięsnych i nabiałowych potraw można odtworzyć używając produktów, które nie są pochodzenia odzwierzęcego. W razie potrzeby, gdy masa nie będzie dość płynną polewą, dodajemy po trochu oleju kokosowego i mleka.