Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm): – 310g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być żytnia, orkiszowa) – 100g oleju – 3 jajka – 3 łyżki ksylitolu/cukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – ziarenka z laski wanilii Dodatkowo: – 500-900g jabłek – 3-4 łyżki ksylitolu/cukru – 1 łyżka cynamonu – cukier puder/ksylitol w pudrze Składniki na ciasto dokładnie ze sobą łączymy i dzielimy na trzy części. W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na ósemki, a ósemki na cienkie plasterki. Podana na ciepło, z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych smakuje wybitnie smacznie – musicie spróbować! Pokrojone lub starte jabłka umieszczamy na suchej patelni i dusimy z dodatkiem ksylitolu/cukru i cynamonu. Trzecią część rozwałkowujemy i tniemy nożem na paski, które układamy w kratę na wierzchu ciasta.