Z nutellą oczywiście nie ma nic wspólnego po za tym, że tym kremem można również posmarować kromkę chleba, ale i nie tylko. Składniki 2½ kg jabłek * 400 g cukru ** 8 tabliczek białej czekolady 2 łyżeczki pasty waniliowej Przygotowanie Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. A wpis dotyczy pysznego kremu z jabłek z dodatkiem białej czekolady i wanilii. Świetnie nadaje się do naleśników, deserów, ciast lub tak jak najbardziej lubię - wyjadania wprost ze słoiczka. Jeśli słoiki z nutellą są zimne, pasteryzację wydłużamy o 10 minut. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 60 minut. Odnośniki * waga po obraniu ** można zmniejszyć ilość cukru do 300 g