Ser - 400 g sera białego trzykrotnie mielonego - 250 g mascarpone - 5 łyżek cukru pudru - 1 łyżeczka pasty waniliowej Sos jeżynowy - 400 g jeżyn - 100 ml wody - 2½ łyżeczki żelatyny - 2 łyżki cukru* Przygotowanie Naleśniki - Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Odnośniki - * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny Uwagi dodatkowe - do sosu można wykorzystać mrożone owoce - naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe Składniki Naleśniki - 500 ml mleka - 100 ml wody gazowanej - 250 g mąki pszennej - 1 całe jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Zanim jednak zamrożę te wspaniałe owoce, zaproszę Was na pyszne naleśniki z serem, pachnącym wanilią i cudownym sosem jeżynowym. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! - Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Smak dziko rosnących owoców jest nie do porównania z ich wersjami hodowlanymi czy nawet ogrodowymi. Sos jeżynowy - Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W dodatku ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że są zupełnie za darmo! Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Ser - Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier.