Składniki na 12 kotletów: – 190-200g suchej soi (lub 400g ugotowanej, konserwowej) – 2 marchewki – 2 jajka – 1 duża cebula – 1-2 łyżki mąki (bezglutenowej) – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka tymianku – sól, pieprz Wodę odlewamy, soję płuczemy, zalewamy 4 szklankami świeżej wody i gotujemy od 2 do 3 godzin, aż będzie miękka, studzimy. Soję zalewamy 4 szklankami wody i pozostawiamy do napęcznienia na noc (ok. 12 godzin). Natomiast po ich spróbowaniu uważam, ze to jedne z lepszych kotletów nie-mięsnych jakie jadłam w życiu! Następnie dodajemy do niej startą marchew i smażymy, aż będzie miękka (ok. 10 min). Przyznam szczerze, że przygotowując je po raz pierwszy, byłam do nich sceptycznie nastawiona.