Porcje: 4 Autor: Małgorzata Hert Składniki Ciasto 220 g mąki 120 g zimnego masła 2 łyżki kwaśniej śmietany 3 łyżki zimnej wody ⅓ łyżeczki soli Nadzienie 1 średnia cukinia 250 g sera ricotta 25 g parmezanu 25 g mozzarelli 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii pieprz kolorowy sól Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Nie zbyt daleką - do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/galette-z-cukinia-i-ricotta/