Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Małgorzata
Obiad
21.07.2016 12:59
Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Składniki

Naleśniki

500 ml mleka

100 ml wody gazowanej

250 g mąki pszennej

1 całe jajko

1 łyżka oleju

szczypta soli

Ser

400 g sera białego trzykrotnie mielonego

250 g mascarpone

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej

Sos brzoskwiniowy

1 duża puszka brzoskwiń

2,5 łyżki galaretki brzoskwiniowej*

2 łyżki cukru**

50 ml wody

Przepis

Naleśniki

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.

Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

Ser

Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.

Sos brzoskwiniowy

Puszkę z brzoskwiniami otwieramy, wyjmujemy brzoskwinie. Syrop z brzoskwiń wlewamy do rondelka i dodajemy cukier. Połowę owoców kroimy na mniejsze kawałki. Drugą połowę brzoskwiń miksujemy w blenderze na mus. Mus dodajemy do syropu z brzoskwiń i podgrzewamy do momentu, aż się zagotuje.Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojone brzoskwinie.

W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i dodajemy do podgrzewanego musu z owocami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje. Sos powinien mieć konsystencję kisielu. Naleśniki smarujemy serkiem, składamy i polewamy sosem brzoskwiniowym. Dekorujemy świeżą miętą.

Notatki

* konsystencja może się troszkę różnić, gdyż wszystko zależy od tego, ile syropu jest w puszce.

** cukier można pominąć. Ja dodałam, ponieważ u nas brzoskwinie w puszce są bardziej kwaskowe i naturalne. W Polsce przeważnie występują w bardzo słodkim syropie.

- w okresie letnim do zrobienia sosu, można wykorzystać świeże owoce.

- naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną