Składniki
Ciasto
- 370 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 45 g cukru pudru
- 30 g smalcu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany *
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem waniliowy
- 350 ml śmietany kremówki
- 250 g naturalnego serka kremowego **
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej ***
Dodatkowo
- 6 połówek brzoskwiń w syropie
- 2 łyżki posiekanych pistacji
Przepis
Ciasto
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do tartaletek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód tart nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12-15 minut. Upieczone tarty wyjmujemy z piekarnika. Po około 5 minutach, gdy lekko przestygną, delikatnie przekręcamy do góry nogami, aby wyjąć je z formy. Można delikatnie postukać spodem foremki o blat, ułatwi to wyjęcie. Tarty odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krem waniliowy
- Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy serek oraz cukier puder i mieszamy do połączenia się składników. Każdą tartę wypełniamy przygotowanym kremem. Brzoskwinie odsączamy z soku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połówki brzoskwiń układamy na środku każdej tarty. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.Smacznego!