Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

Małgorzata
Desery
12.04.2020 19:24
Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

Składniki

Ciasto

  • 370 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 30 g smalcu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany *
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowy

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g naturalnego serka kremowego **
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej ***

Dodatkowo

  • 6 połówek brzoskwiń w syropie
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

Przepis

Ciasto

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do tartaletek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód tart nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12-15 minut. Upieczone tarty wyjmujemy z piekarnika. Po około 5 minutach, gdy lekko przestygną, delikatnie przekręcamy do góry nogami, aby wyjąć je z formy. Można delikatnie postukać spodem foremki o blat, ułatwi to wyjęcie. Tarty odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem waniliowy

  • Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy serek oraz cukier puder i mieszamy do połączenia się składników. Każdą tartę wypełniamy przygotowanym kremem. Brzoskwinie odsączamy z soku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połówki brzoskwiń układamy na środku każdej tarty. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.Smacznego!