Składniki:Czekoladowy spód· 90 g mąki pszennej· 140 g gorzkiej czekolady· 3 jajka· 100 g masła· 180 g cukruMasa serowa i sos wiśniowy· 70 dag zmielonego twarogu· 3 jajka· 115 g cukru kryształu· laska wanilii· 30 dag wiśni (świeże lub mrożone)· 30 g cukru· 1 łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie:Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Chciałabym również nadmienić, iż mój wypiek wraz z tym przepisem LINK DO CYTRYNOWYCH KOSZYCZKÓW spodobał się pani Ewie Wachowicz i dzięki temu miałam przyjemność gościć w programie Ewa gotuje i oglądać te smaczności w wykonaniu naszej miss. Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii. Stanowią one świetną słodko-kwaśną fuzję poprzez skontrastowanie smaku czekoladowego spodu i masy serowej z sosem wiśniowym. Na kruchym spodzie, z pysznym twarogowym wnętrzem, uwieńczony brzoskwiniami i galaretką. Kilka słów od autorki:Sernik jest jednym z najbardziej ulubionych przeze mnie ciast. Kiedyś na pewno postaram się stworzyć takie cudo, a tymczasem prezentuję waniliowe serniczki. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody.