Przepis
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
85 g masła
łyżeczka soli
60 g cukru
25 g drożdży
jajko
500 g jagód
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzej. Wymieszaj je z łyżeczką cukru, drożdżami i 5 łyżkami mąki. Rozczyn przykryj ściereczkę i odłóż na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól. Następnie dodaj jajko, masło i rozczyn drożdżowy. Wymieszaj. Wyrób ciasto. Przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Teraz blat posyp mąką i przełóż ciasto. Podziel je na 15 części. Umyj i jagody i posyp cukrem pudrem. Z każdego kawałka ciasta uformuj placuszek, na środku połóż łyżkę jagód i ulep. Formę do pieczenia wyłóż papierem i układaj kolejno bułki. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut, piecz je 25 minut w 175 st. C.